Reisverhaal «Zw22-03»

Zweden 2022 - Zw2022 | Zweden | 0 Reacties 09 Mei 2022 - Laatste Aanpassing 17 Februari 2024

Zw22-03

Zondag 1 mei 2022 6u: 2ºC, zonnig, namiddag bewolkt en tot 12ºC.
We verlaten Kårehamn rond 7u30 en rijden via Färjestaden de 6km lange brug naar Kalmar op. Vandaar noordwaarts naar Timmernabben waar we een camperplek oprijden. We doen dit om na het weekend onze LPG tanks te kunnen laten vullen in een tankstation nabij Mönsterås. Uiteraard is op 1 mei alles gesloten en dus moeten we nog even wachten. Vanaf onze plek zien we over het water een eiland begroeid met bladloze bomen. Het is een Aalscholver kolonie waar we honderden vogels tellen. Ook Blauwe reigers bezetten er talloze nesten - die telling durf ik wèl aan: ik tel er 32.
Omdat we zien dat de accomodaties (WC, douche etc.) zo goed als onbestaande zijn en de prijs van elektriciteit mee gerekend wordt (hebben we niet nodig) rijden we naar een andere camperplaats in Mönsterås. Daar hebben we ook Mwenzi brandstof gegeven. In Zweden betalen we voor diesel gemiddeld 2,5€/L… en wij die dachten dat ie duur was in België…
Gereden: 116km

Maandag 2 mei 6u: 6ºC, zonnig met wolkenvelden en tot 14ºC
Vanmorgen eerst wat boodschappen gedaan. Omdat we al alle dagen hebben moeten verwarmen, ’s avonds maar vooral ’s morgens, hebben we ook onze gastanks laten vullen aan een LPG-station in Mönsterås. En als we al vonden dat hier de diesel duur was, vielen we al helemaal achterover toen we 64€ betaalden voor 40L LPG !
We rijden van Mönsterås via Högsby, Åseda, Växjö en Värnamo naar het Store mosse Nationaal Park. Met z’n bijna 8000ha oppervlakte het grootste veengebied in Zweden (ten zuiden van Lapland). We bezoeken er het Naturum (bezoekerscentrum) en maken kennis met de vogeltoren die hoog boven de vlakte en het Kävsjön meer uitkijkt. We zien verschillende Kraanvogels en veel te ver weg een… tja, als het geen Vos was, dan allicht een Wolf, want die komt hier zeker voor.
Buiten de Wolf zijn er natuurlijk ook Bruine beer, Eland, Ree, Edelhert etc. In het vogelleven vallen vooral broedende Kraanvogel, Zeearend, Steenarend, Visarend, Roodkeelduiker, Kor- en Kemphaan op. In de bossen zitten veel uilen en spechten. Ook het plantenleven is de moeite met Lange zonnedauw, Parnassia, Vleeskleurige orchis, Gewone dopheide, Wilde gagel e.a.
Morgen doen we nog een wandeling. Gereden: 223km

Dinsdag 3 mei 6u: 5,5ºC, zonnig met strakke wind.
Na een eerste observatie van het gebied vanaf de uitkijktoren maakten we een wandeling in de bossen die het Kävsjön meer omringen. Nadien nog een keer de uitkijktoren op en ook dan weer Visarend, tientallen Kraanvogels en 7 reeën gezien.
We trekken verder via Nissafors en Ryd naar Jönköping en parkeren Mwenzi nabij het stadspark waar twee plaatsen gereserveerd zijn voor campers. Van hieruit kunnen we morgen de stad verkennen die in de uiterst zuidelijke punt van het Vättern meer gelegen is, één van de twee grootste meren van Zweden. Gereden: 117km

Woensdag 4 mei 6u: 2ºC, zonnig, nadien bewolkt
Een fikse wandeling naar het centrum, lange wandeling doorheen het centrum en een fikse wandeling, terug bergop, naar Mwenzi. Dat was het zowat vandaag. Onze eerdere terughoudendheid om deze vrij grote stad te bezoeken werd gemilderd door de goede commentaren van een andere reizigster die Jönköping net bezocht had. We vonden in deze stad ook een goede outdoor winkel waar we wat snuisterden. In zulke spullen hebben ze hier wel ervaring denk maar aan Fjall Räven, een merk dat we al sinds de jaren ’80 kennen. Na al die stads-kilometerkes gaan we op dezelfde parking in het stadspark de nacht doorbrengen.
Dat dachten we toch. Om 19u. zijn we er weggereden omdat er al meer dan 2 uur bounkebounke lawaai was in het park, een optreden of iemand met een nieuwe muziekinstallatie in z’n auto, we weten het niet en we wilden niet het risico nemen dat het tot een stuk in de nacht zou duren. We hebben een parking gevonden in de stad waar ook twee plaatsen gereserveerd zijn voor campers en waar ze 24u mogen staan… er was nog een plek open. De rit doorheen het centrum was opvallend vlot in rustig verkeer (40km/u max!). Heel moderne stad trouwens, mooie en goed onderhouden gebouwen, zowel de modernere, soms chiquere en trendy appartementen als oudere, klassieke gebouwen. Mogelijk spreken de foto’s voor zich.
Gereden: 6km

PS: Ergens vonden we een korte tekst die ons aansprak en waarvan we vonden dat die, alleszins gedeeltelijk, op ons van toepassing is:
“We draw outside the lines, think outside the box and live outside the comfort zones.
We embrace the elements, encourage exploration and celebrate the power of mother nature.
We are driven by curiosity and believe that it’s not about the destination, it’s about the journey.
We go where we’ll grow, beyond limits and into the unknown.” copyright: Haglöfs

Donderdag 5 mei 5u30: 5ºC, zwaar bewolking trekt later open - zonnig tot 13ºC
Reeds om 7u25 staan we aan de ingang van de camperplaats in Gränna, een stadje aan de oostkust van het Vättern meer, ter hoogte van het eiland Visingsö. Het is o.a. bekend als de geboorteplaats van August Andrée. Die ondernam in 1897 de “Andrée polar Expedition” om, zoals zovelen toen, te trachten de eerste te zijn om de Noordpool te bereiken, deze keer in een waterstof ballon, samen met twee andere expeditieleden. De ballon werd op Spitsbergen op 11 juli 1897 opgelaten en kort na het opstijgen ging het al fout en verloren ze de middelen om de ballon te sturen zodat ze een speelbal werden van de wind. Die dreef hun niet noordwaarts maar meer naar het westen. Daar liepen ze na enkele dagen op het eiland Kvitøya aan de grond, of liever op het ijs. Hun pogingen om te voet zuidelijker te geraken duurden tot oktober maar liepen uiteindelijk op niets uit. Pas in 1933 vond men per toeval hun stoffelijk resten. Uiteraard besteed het Gränna museum veel aandacht en ruimte aan deze historische gebeurtenis. Zelf vonden we in 1986 op Svalbard (Spitsbergen) de resten van de bouwhal waar de ballon van de expeditie klaargemaakt werd.
Gränna is ook bekend voor z’n wit-rode suikerstokken die door ene mevrouw Amalia Erikson vanaf 1859 gefabriceerd werden. We kwamen daard(v)oor in één van de mooiste suikergoed-winkeltjes die we ooit zagen, Polkapojkarna.
We namen een lekkere lunch bij “Valvet” - een goede tip van de info-dame van het Gränna-museum. De rest van de dag werd ingenomen door wandelen, douchen en luieren… we mogen immers nog niet te snel noordelijk trekken want daar sneeuwt het nog. Gereden: 36km

Vrijdag 6 mei 5u30: 7ºC, blauwe hemel, de hele dag zonnig met max. 16ºC.
We blijven nog een dagje langer, Gränna is mooi en interessant. We beginnen de dag zoals gisteren met fika (een koek met koffie) bij de conditorie om vervolgens naar het openluchtmuseum te gaan dat bovenop de heuvel gelegen is (242 trappen). Vandaar hadden we ook een mooi uitzicht over het stadje. Het is opvallend drukker, veel meer toerisme. Na wat uitgeblazen te hebben bij Mwenzi zijn we terug naar de mooie huizenrij gegaan, net ten zuiden van de kerk. Vanmorgen lagen die in de schaduw en de zon deed de huizen nu meer eer aan, net als het beeld van Amalia Erikson. Ze werd weduwe kort nadat ze met haar man en dochterje in Gränna was komen wonen. Om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien begon ze snoepgoed te maken in 1851. Maar het duurde tot 1859 vooralleer ze als weduwe toestemming kreeg om een snoepwinkeltje te openen. Daarna was het hek van de dam, het werd een gigantisch succes in heel Zweden. Gereden: 0km

Zaterdag 7 mei 5u30: 10ºC, zwaar bewolkt, later af en toe zonnig en tot 16ºC
Van Gränna rijden we noordwaarts tot we in Uppgränna de splitsing rechts nemen, een prachtige weg die doorheen bossen, bomen en nog eens bossen gaat om totaal onverwacht in het stadje Tranas te eindigen. Dit stadje gaat prat op het feit dat ze de langste winkelstraat van Zuid-Zweden heeft. Toevallig was er in die straat, Storgatan, een soort rommelmarkt. Honderden kraampjes langs de straat, dat vonden we toch de moeite om eens van dichterbij mee te maken. We letten wel op om toch nog wat afstand te houden van iedereen.
Even verder is er de Hätte Camping, gelegen aan het Sommenmeer (125km² ). Hier kunnen we grote kuis doen, ttz, de was moet gedaan worden, de matten uitgeklopt, gestofzuigd. En nadien wat gewandeld natuurlijk. Morgen, vóór ons vertrek, wordt er nog gedoucht en ledigen we onze tanks. Het is een camping waar weinig op af te keuren valt met aparte prijzen voor elektriciteit en de voorzieningen voor het lozen van zwart- en grijswater van campers zijn voortreffelijk.
Gereden: 46km

Zondag 8 mei 6u:10ºC, blauwe lucht en de hele dag zon en tot 17ºC
Nog even naar de bakker in Tranas en dan naar de Runensteen van Rök. Dit zou de enige bekende steen zijn waarop een gedicht staat geschreven. Het is het proza van een vader, opgedragen aan zijn overleden zoon. Sommige passages in het gedicht zijn tot op heden niet helemaal duidelijk en er wordt nog steeds gezocht naar de bedoeling van die onderdelen. Spijtig genoeg staat de steen onder een houten koepel. Begrijpelijk maar toch overdreven, spijtig ook.
We reizen verder naar het Tåkern Natuurreservaat (5420 ha groot), een gebied dat opgenomen is in de RAMSAR-conventie. Net als een paar voorgaande plassen en meren werd het Tåkern meer jaren geleden 2m leeggepompt ten behoeve van meer akkergrond. Toen men het meer nogmaals wilde verkleinen greep de plaatselijke bevolking in omdat het gebied z’n nut voor de vogelstand al had bewezen.
We vielen bijna achterover toen we het Naturum (info-center) zagen opdoemen na een 200m bospad vanaf de parking. Het mooiste info-center dat we ooit zagen, indrukwekkend, schitterend… En binnenin krijg je al een eerste blik naar het gebied buiten: natte weilanden, rietvelden en een meer dat gemiddeld slechts 80cm diep is met een rijk plantenleven. Ongewervelden, vissen, amfibieën en schelpdieren gedijen er rijkelijk. En daarmee ook het vogelleven natuurlijk. Zo zouden er, door de grote rietvelden jaarlijks ongeveer 12.000 paartjes Kleine karekiet verblijven - en neen, twaalf met drie nullen is correct !!! Net als 50 paren Bruine kiekendief !!! Ongekend !
We bezochten ook de indrukwekkende uitkijktoren (en nog twee van de drie andere vogeltorens die rondom het gebied staan opgesteld). Op elke plek waar we kwamen hoorden we Roerdomp roepen ! Waarlijk een prachtig gebied. We gaan dit keer geen opsomming geven van de vogelsoorten die we zagen alleen dit: indrukwekkend veel !
We gaan overnachten op de parking van de vogelhut in het westen van het gebied nabij Väversunda. Morgen gaan we nogmaals naar het zuidelijk gelegen gedeelte.
Gereden: 105km 

Maandag 9 mei 6u: 11ºC, zonnig met af en toe een wolk en koude wind, tot 14ºC
We rijden van de vogelhut in Väversunda naar de parking van het Tåkern Naturum en gaan daar verder verkennen en bezoeken regelmatig de vogeltoren. Het wordt ook onze overnachtingsplaats.
Op weg naar hier zagen we op een uitloper van het Tåkern meer een Roodhalsfuut jagen op waterinsekten. Gelukkig was daar ook een plek waar we Mwenzi even konden neerzetten om vandaaruit wat opnames te maken. Spijtig genoeg werkte de zon wat tegen. Het is een zeldzame gast hier want het verspreidingsgebied van de Roodhalsfuut ligt een stuk naar het oosten. Mooie vogel en voor ons een zeldzame waarneming.
Gereden: 10km

Vogel- en andere waarnemingen rondom Tåkern natuurreservaat - onder voorbehoud van latere waarnemingen
Zoogdieren:
Haas: meer dan regelmatig - soms 2-3 samen.
Ree: vanmorgen 3 in veldrand bij elkaar, ’s avonds 1 in veld
Vogels:
Knobbelzwaan, zeer veel Grauwe gans met 1 tot 5 juvenielen, Wilde eend, Krakeend, Slobeend, Smient, Wintertaling, Tafeleend, Kuifeend, Grote zaagbek, Fuut, Roodhalsfuut, Roerdomp - dikwijls gehoord, Grote zilverreiger, Blauwe reiger, Bruine kiekendief, Kraanvogel, Kokmeeuw nestelend, Bosruiter, Noordse stern, Kemphaan, Meerkoet, Kievit, Houtduif, Boerenzwaluw, Veldleeuwerik, Witte kwikstaart, Roodborst, Kramsvogel, Bonte vliegenvanger, Spreeuw, Ekster, Kauw, Vink, Putter, Koolmees.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Takern Naturum»

ZW22-03 (54)

09 Mei 2022 | Zweden 2022 - Zw2022 | Zweden | Laatste Aanpassing 09 Mei 2022

  • Zw22-03.20-Granna - Polkapojkarna bereidingsruimte
  • Zw22-03.16-Granna - hoofdstraat
  • Zw22-03.18-Granna - karakterhuisje
  • Zw22-03.01-Oland - een van de honderden molens
  • Zw22-03.27-Granna - geboortehuis van August Andree

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking