Reisverhaal «Zw22-09 - Ervaringen»
Zweden 2022 - Zw2022
|
Zweden
|
0 Reacties
12 Juli 2022
-
Laatste Aanpassing 12 Juli 2022
Onze ervaringen
Zweden en de Zweden:
We hebben het gevoel dat we Zweden een beetje “overschat” hebben. Voor ons was het altijd al een soort voorbeeldstaat, met zoveel vooruit en modern.Maar die visie moeten we toch wat bijstellen.
Zo vinden we “Systembolaget” meer een systeem zoals we in de VS en in Afrika ervaren hebben, waarbij de staat bepaald hoe en wanneer er alcoholische drank verkocht wordt, namelijk door de staat zelf en bv. niet op zondag… een beetje dictatoriaal ?
De Zweden op zich hebben we ervaren al nogal stuurse mensen, maar wanneer we ze aanspraken, zelfs in het Engels, waren ze behulpzaam en open. Er moest eerst wat “ijs gebroken” worden. Engels was trouwens meestal geen probleem, vooral als we ze bedankten om ons in het Engels toe te spreken bleken ze erg meelevend. De Zweedse taal blijft voor ons een onbereikbaar iets, niettegenstaande we nogal wat woorden gemeen hebben en gelijkaardigheden hebben met het Vlaams.
We hadden inderdaad de indruk dat de Zweden “nogal stuurs” zijn maar het zijn vooral rustige mensen. Dat zie je ook in alles wat ze doen, hoe ze het doen. Niet gehaast, rustig, ongevoelig voor de stressige manier waarop vooral in ons land wordt geleefd. Is dat misschien omdat ze meer ruimte hebben, minder druk ervaren, meer in de natuur (kunnen) zitten. We menen van wel want het valt echt op.
Op weg:
Eigenlijk reden we graag in Zweden omdat de maximum snelheden er behoorlijker zijn. Zo moet je in dorpen en steden constant rekening houden met wisselende maxima die gaan van 50 - 40 en ook veel 30 km/h. Waarschijnlijk niet iedereen, zoals gewoonlijk, maar heel veel chauffeurs houden zich daar goed aan. Er wordt ook erg oplettend gereden op kruisingen. Zalig.
De wegen in Zweden hebben ons verrast in de zin van het feit dat ze vrij goed waren, vooral als je rekening houdt met de zware winterse omstandigheden waaraan het wegdek gedurende lange tijd blootgesteld wordt. De slechtste weggedeeltes vonden we in grotere steden. Maar zelfs in het noorden waren wegen soms heel goed en niet altijd een lappendeken van reparatie zoals we dat in België wel zien.
De gravelwegen, en daarvan zijn er nogal wat van, waren in het algemeen goed tot zeer goed. Maar vertrouw ze niet bij hogere snelheden want het blijven gravelwegen waarop je gemakkelijk slipt of een kant op gaat die je niet wil.
Voor wie in dorpen of steden wil parkeren is het een aanrader om de parkeerborden op voorhand te leren lezen. Die kunnen behoorlijk uitgebreid en ingewikkeld zijn. Het blijft studeren of betalen.
Een zeer eigenaardige regeling -en erg gevaarlijk zijn de auto’s waarmee jongeren, die nog geen rijbewijs-leeftijd hebben (16-18 jaar), mogen rijden aan een lage snelheid (30km/h) waarop de wagens zijn afgesteld. Die zijn echt een gevaar op de weg hebben we gezien. Van een oudere chauffeur hoorden we dat veel van die jongeren hun toegelaten (trage) wagen gaan “pimpen” zodat ze er met piepende banden met kunnen showen, de zwarte slipsporen die we op veel wegen zagen spreken voor zich.
Een ander niet te begrijpen fenomeen zijn de jongeren die met heel luide geluidsinstallatie rondrijden. Op heel veel plaatsen waar we waren hoorden we de typische “bounke-bounke”-geluiden - muziek kan je dat moeilijk noemen, en het stoort enorm. Hoe kan dat veilig zijn en getolereerd worden ? De fabrikanten van hoorapparaten wachten gouden tijden in Zweden.
Eten:
Daarover zijn we eigenlijk een beetje teleurgesteld. Een echt eigen Zweedse keuken hebben we niet gevonden en bestaat naar ons gevoel niet. Wel is er een verschil tussen het noorden en de rest van het land. De grootste verrassing was dat we in dorpen en steden steeds maar weer restaurants zagen die hun culinaire kunsten aanprezen met “Pizzeria”, “Kebab”, “Sushi”, of “Thai” of de vier samen !
De kwaliteit van die eetwaren laten we in het midden maar meestal gaan er veel mensen er lunchen. We zagen, misschien als gevolg daarvan, ook heel veel dikke mensen, ook kinderen.
Aan de andere kant, de Zalm is er lekker, net zoals alle andere vis die er aan beide kustgebieden en in de duizenden meren wordt opgehaald. In het noorden hebben we dan weer het rendier- en eland vlees dat ook gerookt erg smakelijk is. De bessensoorten die in ongelofelijke hoeveelheden in de bossen groeien worden in het najaar geplukt en gebruikt in confituren die je ook in een warenhuis kan vinden en die erg lekker zijn. Vooral de Hjorton-bes, ofte cloudberry, is erg gewild en lekker. Deze bes wordt “het goud van het bos” genoemd, niet onterecht want ze zijn erg duur. Een andere bes die gebruikt wordt om confituur van te maken en die we willen vermelden is de “Lingon-bes”. Die bezit een natuurlijk conserveringsmiddel zodat er eigenlijk geen suiker moet aan toegevoegd worden. De “suikerloze potjes” kan je vinden onder de naam “Rårörd Lingonsylt”. Smakelijk.
Een noot apart hierbij is dat we ondervonden dat er meer in ons boodschappenkarretje lag voor eenzelfde bedrag dan als dat in België was. Voeding vonden we vooral goedkoper dan in België. Voor een diner op restaurant gaan was stelling zo duur als thuis maar voor een warme lunchbuffet doe je een goede zaak en heb je in de betere restaurants ook een goede kwaliteit voor een, naar onze (Belgische) normen, waanzinnig lage prijs (soms 10€ á 12€) inclusief drank (water) en koffie met koekje. Neem in acht dat in Zweden de wijn op restaurant ook te duur is, net als in België.
Natuur:
Tja, een oppervlakte van 450.295 km² en slechts 10.202.491 inwoners… Het viel ons wel op dat er in Zweden veel huizen en huisjes staan. Dus we nemen aan dat het merendeel van de Zweden wel één of meerdere buitenhuisjes of zomerverblijven hebben. Maar dan nog blijft er enorm veel natuurlijk gebied over. Bossen dus, veeeel bossen en groooote bossen, al is het soms taiga. Ook moeten we hier wel vermelden dat we veel kaalkap hebben gezien. Hout blijft voor Zweden een belangrijke economisch item maar het blijft een troosteloos gezicht dat tot nadenken stemt.
Volgens onze informatie heeft het land 30 Nationale Parken, sommigen zijn zo groot als een Belgische provincie. Daarnaast zijn er honderden natuurreservaten en reservaatjes waarvan je steevast een wegwijzer langs de weg ziet staan. De Zweden wandelen graag en veel in die oorden en zijn er terecht fier op. Wat die natuur tot resultaat heeft is natuurlijk de enorme soortenrijkdom aan zoogdieren en zoals we ook zagen aan vogelleven. En niet te vergeten de plantenwereld, zo komen in Zweden maar liefst 30 soorten Orchideeën voor, vooral op Öland maar ook elders zijn erg zeldzame soorten nog te vinden. Niet te versmaden zijn ook de struiken van verschillende bessensoorten die de bosbodems bedekken en de bloemenpracht langs de wegen en bosranden in de lente en de zomer. En wie is er niet onder de indruk van de aanwezigheid van Elanden, Edelherten, Rendieren, Reeën, Beren, Wolven, Veelvraten, Everzwijnen, Lynxen, Vossen, Dassen, Otters, Bevers, Boommarters, Bunzings, Poolhazen, Poolvos etc etc. je ziet ze uiteraard niet allemaal tijdens een reis doorheen Zweden, de wetenschap dat ze er leven geeft al kriebels. En dan gaan we de vogelsoorten niet nog maar eens opsommen…
Campings / Camperplaats :
Onze eerste opmerking; een camperplaats is géén camping, wie het aangaat… denk daar eens over na.
We lazen zonet in een vakantietijdschrift dat de prijzen van campings in Zweden de goedkoopste zijn. We zijn zelf niet zo bekend met de prijzen in andere landen omdat we niet zo veel gebruik maken van campings, maar naar ons ervaren wordt er te veel gevraagd voor het gebodene. Soms zijn er te weinig toiletten, stellen de douches niet veel voor of zijn er geen voorzieningen voor campers om hun grijs- of zwartwater te lozen en laat dat nu juist de grootste reden zijn waarom camperaars zoals wij een camping opzoeken (voor het zwartwater zijn er trouwens goede/propere faciliteiten langs de meeste autowegen - maar ook niet overal). Nog erger vinden we het gesteld met de zogenaamde camperplaatsen. Die hoeven helemaal niet uitgerust te zijn met toiletten en/of douches dus die zijn sowieso te duur. Die zouden eigenlijk wél een goede afvoer aanbieden voor het grijs- en zwartwater want sommigen hebben zelfs dat niet. Een andere precair punt is dat sommige campings of camperplaatsen een standaard prijs vragen, of je nu elektriciteitsaansluiting nodig hebt of niet. Da’s gewoon unfair/bedrog voor diegenen die geen aansluiting nodig hebben. Een gevolg van campereigenaars die beter een caravan zouden gebruiken om dagen- of wekenlang op een camping te staan. Het verschil tussen camping en camperplaats blijft voor velen niet duidelijk, vooral bij de “nieuwe” camperaars die in covid-tijden hun”vrijheid” dachten te vinden met een camperaankoop.
Eindconclusie
Het was weer een boeiende reis, met nieuwe ontdekkingen en onverwachte ervaringen en ontmoetingen. Het enige wat we niet deden / konden doen was langer en meer uitgebreid Lapland bezoeken. Zo dikwijls dat we daar terug moesten denken aan Alaska, aan Canada en zelfs aan Schotland waar we zo graag vertoefden. Het land, de mensen en de natuur, de ruimte.
Dat is het deel van Zweden waar we het liefst terug naar zouden willen. Komt nog wel.